Historien om hvordan Mays lune hjemmebakeri ble til kan beskrives som en reise: REISEN FRA BARNDOM TIL GRUNDER MIDT I LIVET – velger jeg å kalle den…

Livet er en evig prosess, en uendelig kilde til erfaringer og kunnskap – en skole som varer livet ut….. Som ung tenkte jeg kanskje at målet var å bli utlært, være en «ekspert» i noe… Etterhvert skjønte jeg at man ALDRI blir helt utlært i noe – og at det er en BRA ting!! Det er positivt, spennende, nyttig og nødvendig å stadig lære noe nytt om ALT gjennom  HELE LIVET, selv på områder der man less er «ekspert».

Med meg gjennom livet, denne reisen, har jeg vært så heldig å ha med meg mange flotte medmennesker og støttespillere på veien. Jeg vokste opp i Selbu sammen med to sterke, kunnskapsrike damer – mamma og mormor. Barndommen min sammen med disse flotte damene danner grunnlaget for hvorfor det å ta vare på gamle tradisjoner har blitt en visjon jeg brenner for, og en så viktig del av meg og min identitet.

Jeg var heldig å få lære og være med på mange ulike tradisjoner. Både innen matlaging/matauk og håndarbeid. Alle disse tradisjonene var tuftet på at det for min mormors generasjon var en dyd av nødvendighet , de MÅTTE strikke og sy klær selv for å holde varmen og se «ordentlig» ut. De MÅTTE lage maten selv fra bunnen av, med råvarer fra eget dyrehold, dyrking, sanking og jakt. Og ALT måtte utnyttes og brukes til noe. Altså SJØLBERGING….

Men alle disse tradisjonene var ikke bare en plikt for mormor og mammas generasjoner. Kunnskapen og tradisjonene ble utført, levd og formidlet/lært bort fra generasjon til generasjon MED KJÆRLIGHET, OMSORG OG MED STOR RESPEKT FOR RÅVARENE/RESSURSENE DE RÅDDE OVER.

Noen ord om hvilke flotte tradisjoner jeg har fått ta del i:  Håndarbeid – sying, hekling og ikke minst strikking; Selbuvotter og annen          mønsterstrikk.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Matlaging –   Safting og sylting, koke Selbugum og prim, sett på tjukkmelk, bake Kakkakaku, Selbulemser, potetkaku, litjkaku, aniskringler/lauper.                                                                                                                    Høsten var ei herlig og travel tid med bærplukking, safting og sylting. Rips og solbær i hagen- molter, tyttebær og blåbær i skogen. I tillegg ble det litt bearbeiding av kjøtt – både gris og viltkjøtt. Kjøttkaker, stek, rull, sylte og syltelabber….. Baking i mangfoldige variasjoner…….. Etterhvert dreide produksjonen over i juleforberedelser, og videre fulgte aktivitet og tradisjoner årets gang- sesonger og høytider……

Opplevelser og tradisjoner fra oppveksten har jeg tatt med meg videre i livet. I noen perioder har de lligget litt i dvale, andre hendelser har tatt mer plass og spilt hovedrollen… Men minnene og tradisjonene har ALLTID vært med meg, og betydd mye for meg! Nå som jeg er 50 år, midt i livet, BETYR DISSE TRADISJONENE MER ENN NOEN GANG FØR!!

Som dere ser fikk jeg være med å lære veldig mye forskjelligl Da er det vel også bare naturlig at du får favorittprodukter – og aktiviteter… Min favoritt er FLATBRØDBAKING OG MORMORS FLATBRØD!